Vallen Verleden Tijd

HomeTrainingenVallen Verleden Tijd
beeldmerk-header

Vallen Verleden Tijd

Vallen Verleden Tijd is een valpreventieprogramma ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek. Het is een programma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico die 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Een aangepaste versie is geschikt voor ouderen met osteoporose. Tijdens Vallen Verleden Tijd gaan ouderen in een groep samen met een fysiotherapeut aan de slag met een hindernisbaan, spelvormen en valtraining.

Doel

Voorkomen van valongevallen bij ouderen door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van het activiteitenniveau en de balans.

Aanpak

Valpreventieprogramma met hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Vallen Verleden Tijd is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico die in staat zijn om 15 minuten te lopen zonder loophulpmiddel. Een aangepaste versie van het programma is geschikt voor ouderen met osteoporose. Vallen Verleden Tijd wordt uitgevoerd door opgeleide (fysio)therapeuten in een eerstelijns praktijk of in een zorginstelling.

Het programma

Vallen Verleden tijd is een groepsprogramma voor maximaal tien ouderen en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Er zijn tien bijeenkomsten van 1,5 uur die twee keer per week plaatsvinden.

In het aangepaste programma voor ouderen met osteoporose worden voorlichting over osteoporose, veiligheid in en om huis, functionele looptraining en botbelastende oefeningen toegevoegd. Dit programma heeft elf bijeenkomsten.

Waarom werkt het?

Vallen Verleden Tijd is door het RIVM erkend als valpreventieve beweeginterventie.

Bekijk het aanbod per gemeente