Oefenprogramma Otago

HomeTrainingenOefenprogramma Otago
beeldmerk-header

Oefenprogramma Otago

Het Otago-oefenprogramma is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Tijdens Otago gaan ouderen samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut aan de slag met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Ze doen dit individueel thuis, of in een groep in de praktijk.

Doel

Het voorkomen van het aantal valongevallen bij ouderen door het verbeteren van spierkracht en evenwicht.

Aanpak

Valpreventieprogramma dat zich richt op het verbeteren van spierkracht en evenwicht.

Het Otago-oefenprogramma is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico.

Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Het programma wordt uitgevoerd door opgeleide fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar/Mensendieck of Beweegagogen. Kijk welke professionals in jouw gemeente zijn opgeleid om het Otago-oefenprogramma te geven.

Inhoud van het programma

Het Otago-oefenprogramma bestaat uit beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Alles wordt op maat gemaakt voor de oudere. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk.

Het thuis-programma duurt 12 maanden en bestaat uit:

  • 6x een huisbezoek van de fysiotherapeut
  • 11 telefonische afspraken

Het groepsprogramma in de praktijk duurt 12 weken en bestaat uit:

  • 2x per week 1 uur trainen

Waarom werkt het?

Uit onderzoek weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van spierkracht, balans en beweging het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. Het Otago-oefenprogramma is ontwikkeld door de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland onder leiding van professor John Campbell. Het programma is wetenschappelijk getest bij 1016 thuiswonende ouderen van 65 tot 97 jaar. Deze test liet zien dat het Otago-oefenprogramma werkt.

  • Het aantal valongevallen nam af met 35%.
  • Kracht en evenwicht van de deelnemers verbeterde.
  • Het vertrouwen om activiteiten te doen nam toe.
  • Het programma werkt het beste bij ouderen van 80 jaar en ouder. Ook is het programma kosteneffectief.

Erkende interventie

Het Otago-oefenprogramma is erkend door het Centrum Gezond Leven als goed onderbouwd. De kennis en vernieuwingen van het Otago-oefenprogramma in Nederland worden onderhouden in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie (NVFG) en de Hogeschool Utrecht.

Hoeveel kost het?

De kosten van het geven van het Otago-oefenprogramma hangen af van de grootte van de groep, de kosten van de locatie, de uitvoerder en de catering zoals een kopje koffie of thee na afloop. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het Otago-oefenprogramma (voor een deel) vanuit het aanvullend pakket. Dit kan je controleren in de poliswaarden (met de zoektermen valpreventie, cursussen, preventie, gezondheid) of bellen met de klantenservice.

Bekijk het aanbod per gemeente