Oprichting kernteam paramedie, vanuit het programma Organisatiegraad
We spraken met het kernteam van Organisatiegraad
Wie zijn jullie?
Martine Dogger en Esther van den Berg (diëtisten/leefstijlcoaches). Wij doen ons best onze achterban, o.a. de Diëtistenvereniging eerstelijn Noord Kennemerland te informeren en te betrekken. Veel diëtisten voelen de noodzaak van het organiseren in een samenwerkingsverband voor paramedie nog niet zo en zien op tegen de kosten. Wij denken dat door de samenwerking op te zoeken we 1 aanspreekpunt hebben, hierdoor efficiënter te kunnen werken en beter zichtbaar zijn voor onze stakeholders. Daarnaast denken we dat we als disciplines van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen aanvullen. Dat vraagt wel vertrouwen in elkaar, daar ligt nog een uitdaging.
Anneke Ursem en Willy Verduijn, oefentherapeuten. Er zijn best wat van onze collega’s aangesloten. Het helpt dat Anneke in het bestuur van BNW zit, zodat ook daar de oefentherapeuten goed vertegenwoordigd worden. Voor een aantal collega’s is de contributie een struikelblok, een 1-mans praktijk betaald € 500.- per jaar, en met 3 collega´s betaal je € 750. Je kunt voor dit bedrag lid worden van alle netwerken.
Bea Kunst-Verberne, logopedist.
Op dit moment zijn logopedisten geïnteresseerd in het programma organisatiegraad en willen ze meer weten over wat dit in de toekomst in zal houden. Daarover willen ze vooral geïnformeerd worden. Er is bij de logopedisten ook scepsis over wat dit nieuwe initiatief nu echt voor hen zal opleveren. In verband met de hoge werkdruk heeft slechts één collega aangeboden mij verder te ondersteunen. Ik zet ik me in voor het beter organiseren van de logopedisten in mijn regio (Alkmaar e.o). Na deelname aan de adviesraad van VGZ zie ik nog duidelijker hoe we met elkaar de zorg kunnen versterken. Niet alleen, maar juist met elkaar en met verschillende disciplines. Daarom heb ik me aangesloten bij de kerngroep van organisatiegraad.
Meriam Wijnker, ergotherapeut. We hebben een werkgroep met enthousiaste mensen die hebben geprobeerd alle ergotherapeuten in de regio te benaderen. Dit heeft inmiddels een app groep van 10 ergotherapeuten opgeleverd die meedenken en waar we vragen aan kunnen stellen. Sinds kort is collega Rob Koppers toegetreden tot het bestuur van BNW, zo kunnen we de rol van de ergotherapeut in de zorg nog beter borgen.
Menno Spoor Fysiotherapeut fysiotherapeut en oprichter BNW.
Wij als paramedici spelen een belangrijke rol in iedere wijk, samen met huisartsen, wijkverpleging en apothekers. Door als aanspreekpunt ruim 600 paramedici in onze regio (oefen-, ergo-, fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijlcoaches en logopedisten) te vertegenwoordigen. Wij werken als paramedici samen met medisch specialisten, huisartsen en gemeenten om zo veel mogelijk inwoners uit zorg te houden en daar waar nodig passende zorg te bieden. Binnen onze netwerken maken wij o.a. gebruik van stepped care, eigen regie, ontzorgen van huisartsen en voorkomen van verwijzingen naar de 2e lijn die ook in de 1e of 0e lijn kunnen worden opgevangen.
Door ons goed te organiseren kunnen we als paramedici afspraken maken en aan tafel zitten bij de andere goed georganiseerde spelers in de regio (ziekenhuis, zorgverzekeraars, gemeente, huisartsenorganisaties).
Meer weten of het programma Organisatiegraad, kijk op www.organisatiegraad.nl